A Szimulátor

A Szimulátor

Tavasszal mertem nagyot álmodni. A bankom szerint én egy nagyon konzervatív besorolású és gondolkodású számlatulajdonos vagyok. Néztek is nyáron az ismerőseim, amikor céget alapítottam és létrejött a Simflite Légiszolgáltató Kft. A Simflite pedig elhoz Magyarországra egy Boeing B747-400 repülés-gyakorló berendezést.

A Boeing 747-en repülni klassz dolog. A Queen of the Sky egy klasszikus négyhajtóműves repülőgép a maga 400-450 tonnájával elegáns megjelenésével, ikonikus formájával. Az emberek megállnak az utcán és nézik, ahogy ez a szép madár kecsesen a levegőbe emelkedik. Én magam is néha párás szemmel tekintek az égre és hálát adok , hogy ide eljuthattam. Magyarként azon szerencsések közé tartozom, akik ezt a repülőt repülik.

A 747


Mint más 747 pilóták, napi szinten repülöm át az óceánt vagy ugrálok vele ide-oda Európában néha rövidebb szakaszokat repülve mint anno a SkyEuropenál tettem.

A típuson -velem együtt- jelenleg három magyar kapitány repül világszerte két cégnél, illetve két elsőtiszt is dolgozik egy luxemburgi cégnél, akiből az egyik egy magyar hölgy. A típus történetében fordult még elő magyar név az elmúlt 20-30 évben. Több magyar kapitány és elsőtiszt is megfordult a típuson a Távol-Keleten, de a leghíresebb talán Capt Molnár -Marabu- László volt, aki az EVA Air-től ment nyugdíjba. Mindenki egytől-egyig öregbítette és öregbíti a magyarok hírnevét a nemzetközi repülésben. Az első magyar aki feljutott az 747-re anno Varga János kapitány volt az EVA Air színeiben szintén.

AZ ÖTLET

Gyerekkoromban vonzott a repülés és ehhez a megoldás a papírtigris szimulátorozás volt. Ugyan elkezdtem repülni akkor Malév Repülőklub színeiben, de emellett otthon még mindig volt karton műszerfalam, modellvasút trafóval vezérelt gyerekfúrógépem, ami a motorzajt és anyám őrületbe kergetését biztosította. Ehhez drága apukám asszisztált, aki profi módon játszotta a stweardot, miközben a szobámba senki nem léphetett be, hisz a repülőgép éppen repült. Ő hordta be a kakaót, a szendvicset és az almás pitét, miközben én Videoton fejhallgatóban a fülemen ültem egy karton mögött és brümmögtem, hisz a járatnak menni kellett.
Az évek múlásával úgy 1984 körül hozzájutottam egy ZX81-es számítógéphez és meglett az első katartikus digitális élményem: A FLIGHT SIMULATION ZX81-re. ZX81-re írt program volt az első olyan program, ami közelebb hozta a repülést a földi rajongókhoz, vagy azokhoz az emberkékhez akik pilóták akartak lenni. Itt ugyan felszállni nem lehetett hivatalosan, csak leszállni, de lehetőség volt útvonalrepülésre, némi navigációs számításokra. Nagy élmény volt és még ma is néha előveszem nosztalgiából.


ZX81 pilótafülke


A program grafikája a ZX81 maximumát hozta ki, de mégis visszaadta azt az élményt amit a repülés jelentett számomra. A műszerek egyszerűek de mégis hihetőek voltak. 10 perc után nem lehetett hozzám szólni, mert én már repültem és a levegőben voltam a szobámban. A grafika alacsony felbontású volt volt, csak az ismerte fel a leszállást, aki tudta hogy néz ki maga a leszállópálya. Barátaim kérdezték is mindig: Hol a pálya? Az a karácsonyfa forma az mi ? Az? Az a pálya nem látod?


A karácsonyfa, ami a pálya….

Hát nem látták….

Aztán jött a következő időszak, amikor barátom Commodore Amigáján repültem hosszú éjszakákat, valamint hét közben a győri műszaki főiskolán, ahol a számtech órájára becsempésztem az akkor még egy floppyn futó FS2-t. Nem sokkal ezután kezdtem dolgozni fiatal irányítókét a Hungarocontrol elődjeként regnáló LRI-nél. Az iskola után, a Sziklába kerültem mint útvonal-irányító és ott is a KC-csoportba. Az a csoport újabb löketet adott a repülés és szimulátorok iránti vonzalomnak. A csoportvezetőm, Kovacsics KC Tamás egy igazi nagy gyerek volt, amikor a szimulátoros és kisgépes repülésről volt szó. Precíz, jó szakember volt, de amikor repülésről beszéltünk, akkor aztán eldobott kapát-kaszát, váltást kért magának és intéztük repülős ügyeinket. Hosszú, éjszakás szolgálatokban, amikor más pihent, akkor mi a munkaterem legnagyobb képernyőjén játszottunk Microsoft FS3-at, lekapcsolva a 21 colos képernyőt a rendszerről. Ezért egyszer majdnem fegyelmi is kaptam, mert leválasztottam az áramlás szabályozó munkahely számítógépét a rendszerről… mert kellett a szimulátorhoz.
Isten nyugosztalja KC-t fiatalon ment el és örök hálával tartozom Neki és persze a csoporttársaimnak is, akik rugalmasan álltak hozzánk és a hobbinkhoz :).
Telt múlt az idő és irányítóként már kerestem annyi pénzt hogy meg tudtam venni életem első PC-jét. Ezzel már otthon repültem és pár jóbarátommal éltük át a professzionális repülés nagyszerű élményét az ATP nevű szimulátoron. Ez annyiban különbözött az Microsoft FS-től, hogy küldetéseket kellett lerepülni légitársasági pilótaként, miközben az irányítás irányított minket A és B repülőtér között. Nagy élmény volt. Az egyik barátomból ennek köszönhetően lett Malév pilóta, majd oktató vizsgáztató kapitány lett, a másik srác az inspiráció hatására Amerikában alapított egy jól menő szoftverfejlesztő céget és programjait többek között a FAA használja oktatáshoz a mai napig. A cég a mai napig üzemel és Feelthere néven fut. Érdemes megnézni, pazar mesterséges intelligenciával működő toronyszimulátor is van.

Jómagam és ATP nevű szimuláció barátom lakásában 1993 körül

A SZIMULÁTOR MAGA

Mint említettem a blog elején, repülni jó, Jumbo Jeten pedig különösen nagy érzés. A típus különlegességét ismerve az Aeropark nagyon jól meglovagolta a témát, megtaláltuk egymást és egy videosorozatot indítottunk JumboTitok címmel. Ezek a videók az Aeropark videocsatornáján tekinthetők meg.


Jumbo Titkok sorozat
Ezekben a videó-összeállításokban részletes betekintést adok a repülés világába, a 747-400 típusba. Nyíltan kijelenthetem, hogy a repülés népszerű, a 747-es még kedveltebb mint valaha és ezt a nagyjából az a másfél milliós látogatószámom is bizonyítja.

 

A fentiek csak megerősítettek abban, hogy a repülés hiteles bemutatása fontos dolog, ezért arra gondoltam hogy ezentúl nem csak beszélek róla, hanem meg is mutatom mindenkinek ezeket élményeket. A programokban a repülős élményekben, elviszem az embereket repülni, megtanítom őket szimulátoron szárnyalni, bemutatom a pilóta egy napját. A látogatók akik részt vesznek ezeken a programokon megláthatják, hogy milyen az amikor megáll a hajtómű , milyen amikor csúszkál a Dög a vizes pályán az oldalszélben, vagy éppen amikor felszállás szélnyírásba kerülünk. Átélhetik a stresszt a hegyek között Mexikóban és a repülés örömét egyaránt. Elmehetünk Hongkongba és lerepülhetjük a híres Checkerboard megközelítést…


ahova csak külön tréningezett pilóták mehettek.

Ehhez a totális élményhez Flightdeck Solution kulcsrakész gyakorló berendezését vásároltam meg ami az egyik legprofibb a piacon. 8 számítógép és 3 nagy teljesítményű projektor vetít 190 fokos ívben valósághű élményt, hozzásegítve ahhoz, hogy elfelejtsük azt, hogy valójában hol is ülünk. Egyaránt alkalmas komoly “játékra” és professzionális oktatási célra. Ez is volt a cél, a szimulátor hasznosítása kettős lesz.


A szerkezet Kanadában tesztelésre összeszerelve

A berendezés eredeti Boeing B747 alkatrészeket tartalmaz, többek között panelek és a pilótaülés is biztosítják a hamisíthatatlan JumboJet érzést.


A szimulátor üzem közben

A rendszer lelke az Aerowinx PSX B747 rendszer szimulátor, ami magában is egy professzionális platform. Kiválóan és precízen szimulálja a B747 rendszereinek működését és összekötve grafikus felülettel, rendkívül élethű tájat varázsol a szemünk elé. A rendszer, LAN és USB hálózaton csatlakozik a gyártó hardveréhez és biztosítja az egyedülálló élményt a szimulátorban.
Az UHD képet, egy 3 projektorból álló rendszer vetíti a 6 méter átmérőjű speciális vászonra. A teljes audiovizuális élményhez Earthquake gyártmányú speciális zaj és rezgéskeltő berendezések szolgáltatják a hatásokat.

A szimulátoron minden kapcsoló működik, az eredeti biztosítéktábla aktív, bármelyik biztosítékot ki tudom ugrasztani távvezérléssel ezzel szimulálva zárlatot, meghibásodást. Motorizált a gázkar, szinkronizáltak a kormányok és együtt mozog az oldalkormány pedál is. A kormánygép eredeti 747-ről való. Ez a legnehezebb eleme a szimulátornak.

Az oktatónak lehetősége van számtalan hiba és hiba-kombináció beállítására igény és program szerint. Leszállás után lehetőség van a repülés kiértékelésére, mert a 747 belső komputeréből azonnal hozzáférhető a repülésünk teljes jegyzőkönyve és ha esetleg keményebb a leszállás, nagyobb a bedöntés akkor bizony az oktató eligazítja a pilótát :).


A repülés és a leszállás tükörképe nyomtatásban. Titkok nincsenek….

 

 

A PROGRAMOK

A szimulátornak két fő felhasználási területe van. Az egyik felhasználó csoport, azon emberek sokasága, akik imádják a repülést, de valójában ők nem lettek vagy lehettek “igazi” pilóták. Számukra bemutató repüléseket, oktatóval közös, de akár önálló programokat is kínálok, amelyek során elutazhatnak egy szemvillanás alatt a világ legkülönlegesebb helyszíneire, oda is, ahová egyébként Jumbo Jet nem tudna leszállni. Lehetőség van arra is, hogy megfelelő készségesetén és házi vizsga után önállóan repüljön valaki a szimulátoron. Lesz mini típustanfolyam is, ami után akár önálló oktatóként is dolgozhat velem az illető a szimulátoron. A szimulátort 20 órás üzemre tervezem, tehát aki szeretne éjszaka egy Budapest Dubai útvonalat lerepülni valós körülmények között, erre is lehetősége lesz. Lesz rövidebb bérelhető block, lesz hosszabb igazi fanatikusoknak.

A szimulátorban oktatók segítségével igazodhatunk el, akik akik részletesen elmagyaráznak mindent és segítenek a berendezés kezelésében. A kiválasztott élménytől függően előadás, nyomtatott és online anyag áll majd a résztvevők rendelkezésre. A felkészüléshez, felszerelt felkészülő helyiség, un briefing room áll rendelkezésre.

A másik csoportba azok az emberek tartoznak, akik valamilyen szakmai háttérrel rendelkeznek, számukra mást is tud kínálni a szimulátor. Ők profi módon gyakorolhatnak megközelítési eljárásokat, IFR gyakorlatokat, amelyet később, a berendezés jóváhagyatása után, rögzíthetnek mint repülési/ műszeridőt szimulátoron.

Basic és Advanced UPRT előkészítő B747-es szimulátoron elméleti oktatással

A berendezés alkalmas arra, hogy cégek, légitársaságok előzetesen felmérjék a jelöltek alkalmasságát is. Légitársaságok szintén használhatják arra, hogy az eljárások gyakorlást ezen végezzék, mielőtt egy sokkal drágább szimulátoron folytatják a gyakorlást. Így tesz például a Cargolux luxemburgi légitársaság, aki ugyanezt a berendezést használja a személyzet begyakoroltatáshoz, mielőtt full-flight szimulátorba ülteti őket.
A professzionális programok között felhasználható a légiforgalmi irányító képzésben is, ahol CPDLC, ACARS eljárások bemutatását, TCAS által nyújtott konfliktus kezelést lehet bemutatni és tanítani légiforgalmi irányítók számára. Hasznos lehet alapvető repülési ismeretek képzéshez is a berendezés.

Számos szakmai és hobbi programot kínálok a repertoárban, amelyek levezényléséhez hús-vér 747-es oktatókat sorakoztatok fel, valamint olyan korábban virtuális légitársaságnál repült pilótákra is számítok, akik képben vannak a B747 rendszereivel. Természetesen, a személyem a garancia a szimulátorom működésére, oktatással szervezéssel segítve a professzionális működést.
Tervek között szerepel virtuális légitársasági integráció, lehetőséget biztosítva annak hogy a gép megjelenjen a virtuális nemzetközi légi forgalomban.

A szakmai programok mellett lesznek kapcsolt programok is, amelyek során az Aeroparkkal együttműködésben a vendégem rész vehet egy ferihegyi repülőtér látogatáson, vagy repülhet az Aeropark szimulátorával is. Másik különleges program lesz az is, hogy a szimulátor mellett akár igazi egymotoros repülőgépbe is ülhet a vendég. 3 féle repülőgépből lehet majd válogatni. Itt átélheti a repülés igazi szabadságát, megfoghatja a kormányt az oktató pilóta mellett és büszkén szállhat ki a gépből felhő illatú ruhájában.
Lehetőség lesz különféle céges rendezvények lebonyolítására valamint csapatépítő programokra, amelyhez egy ilyen szimulátor hibátlan helyszín lehet. Ezek lebonyolításához Z9Group lesz a segítségemre.

A szimulátorba a jelentkezés egy online foglaló rendszeren keresztü történik majd, mely tesztelése már folyamatban van. Itt a program kiválasztása után, a foglalás bekerül a rendszerünkbe, amit az irodai meg is erősít az ügyfél számára. Szükség szerint egyeztet az oktatóval és koordinálja azt, hogy az oktatóterem is rendelkezésre álljon. A foglalási státusz bármikor online nyomon követhető, valamint minden változásról, vagy közeledő szimulátor időpontról email/ SMS értesítést kap a pilóta jelölt, a vendég. A szimulátor után lehetősége lesz a repülésről készült videót hazavinni, hogy otthon megmutathassa mindazoknak akik nem fértek be a szimulátor mögött elhelyezkedő és a vendégek számára fenntartott négy business class ülésére.

Találkozzunk a szimulátorban, az oldal a részletekkel folyamatosan frissül….

Fel
Keress Minket!

Kérdés esetén, nyugodtan írj Nekünk!

Az űrlapon keresztül küldd el részünkre kérdésedet és mi gyorsan válaszolt adunk rá!