Félsz, szorongsz a repüléstől? Van egy jó hírünk: az aviofóbia leküzdése nem lehetetlen

Félsz, szorongsz a repüléstől? Van egy jó hírünk: az aviofóbia leküzdése nem lehetetlen

Az aviofóbia, avagy a repüléstől való félelem sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Hatvan százaléka az emberiségnek nem repül teljes nyugalomban, egyharmada pedig jelentősen szorong, ha repülőre kell szállnia. Van, - aki lemondások árán ugyan, de - együtt tud élni vele, mások életét viszont jelentősen megnehezíti. A SIMFLITE "Fear of Flight" Aviofóbia konzultáció és tréning programja nekik szól.

 

Miért repül az, aki fél?

A problémát persze el lehetne intézni annyival is, "hogy aki fél a repüléstől, az ne üljön repülőre", a mai világban ez azonban kicsit sem ilyen egyszerű. Persze az is probléma, ha valaki ezért nem tud elmenni például nyaralni vagy világot látni, de ha egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, azért akadnak jóval komplikáltabb szituációk is.


Az aviofóbia tünetei

Az aviofóbia számos fiziológiai formában megjelenhet a repülés (vagy annak gondolata által) kiváltott tenyérizzadástól kezdve a verejtékezésen, remegésen át egészen a gyors szívdobogásig vagy akár a súlyos nehézlégzésig. A repülni "kényszerülők" a forgatókönyv szerint ilyenkor fordulnak a kiszolgáló személyzethez némi alkoholos segítségért, amivel azonban általában csak rontanak a helyzeten...

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy szülők és gyerekek egymástól távol élnek, a látogatás pedig csak légiközlekedés útján kivitelezhető. Szerencsés helyzet, ha a család egyik tagja sem fél a repüléstől, ellenkező esetben azonban simán előfordulhat, hogy emiatt akár évekig nem látják egymást személyesen. Vagy tegyük fel, adott egy nemzetközi munkahely, szuper állás, jó fizu minden ami kell, de a munkavégzéshez nélkülözhetetlen, hogy repüljön az ember. A félelmei miatt essen el valaki ilyen remek lehetőségektől? Hallottam olyan neves professzorról, akit a világ minden tájáról hívták már előadni, díjakat átvenni, de ahova nem tudott vonattal eljutni, oda egyszerűen nem ment el. Hihetetlen igaz? Azok számára, akik nem félnek a repüléstől, abszolút. A többieknek pedig marad a szorongás vagy dönthetnek úgy, hogy a megoldás útjára lépnek. Erre nyújt szuper lehetőséget a SIMFLITE "Fear of Flight" Aviofóbia konzultáció és tréning programja.

 Aviofóbia tünetei


Mitől alakulhat ki a repüléstől való félelem?

Az aviofóbiának több oka is lehet:

 • információhiány
 • repüléssel együtt járó tényezők és kozkázatok:
  • reptéri tömeg
  • COVID-fertőzés
  • több órás bezártság
  • magasság
  • kontrollvesztett állapot
  • légikatasztrófák gondolata
  • lehetséges terrortámadás


Kinek ajánlott a program?

Tulajdonképpen bárkinek, aki kicsit is fél a repüléstől, szorong az utazás előtt, ideges vagy nem érzi magát komfortosan a repülés alatt, esetleg egyáltalán nem is mer repülőre szállni. A probléma felismerése már fél megoldás - szokták mondani - a másik felét pedig jó eséllyel elsajátíthatjuk a foglalkozás során.


Hogy néz ki a tréning?

Az egy napos program kis méretű (6-7 fős) csoportban, bensőséges, (már-már családias) környezetben zajlik, így minden résztvevőre bőven jut elegendő idő, akár a személyes tapasztalatok megvitatásáról, akár a felmerülő kérdések megválaszolásáról van szó. A tréning során neves szakemberek és jelenleg is aktív szakmabeliek első kézből nyújtanak segítséget az aviofóbia megértéséhez és lehetséges leküzdési stratégiáihoz, pszichológiai, technikai és gyakorlati szempontból egyaránt. Kérdezni pedig nem csak szabad, de kifejezetten ajánlott is!

Fear of flight csoportkép
Balról: Földessy Judit vezető légiutas kísérő, Szüle Zsolt B747/ oktatókapitány, Tornai Edit első tiszt és Riha Zsófia életmód szakterapeuta, pszichológia tanácsadó


Miről lesz szó a tréningen?

A program alapvetően három részből tevődik össze, először is egy mentális/pszichológiai előadásból, majd egy technikai etapból, és egy gyakorlati, szimulátorral végzett repülésből. Az első rész az aviofóbia pszichológiai aspektusairól szól, melynek során megismerhetjük a repüléstől való félelem kialakulásának lehetséges okait, megérthetjük a testünk bizonyos szituációkra adott reakcióit, valamint olyan technikákat sajátíthatunk el, amikkel úrrá tudunk lenni az utazás okozta pánikon, szorongáson. Választ kaphatunk arra a rendkívül fontos kérdésre, hogy mi a különbség a félelem és szorongás között, illetve hogyan tudjuk a szorongást félelemmé konvertálni, majd pedig a tudatosítással lecsendesíteni.

Tekintve, hogy a félelem leggyakrabban az információhiányból ered, a program nélkülözhetetlen részét képezi az a technikai tudásanyag, amit Szüle Zsolt B747/ oktatókapitány előadásában hallhatnak a résztvevők. Felsorolni is hosszú lenne azt a rengeteg hasznos információt és érdekességet, ami a repülőgépek és a repülés technikai hátteréről hangzik el, de az biztos, hogy ezek tudatában még a leglaikusabb jelenlévők számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a repülés tényleg az egyik legbiztonságosabb utazási forma a világon.

Aviofóbia tréning
Leginkább attól félünk, amit nem ismerünk

Ezt alátámasztandó, külön mesélnek a pilóták és a stewardessek rendkívül szigorú szűréséről, személyes történeteiken keresztül láthatunk bele a mindennapjaikba, és rengeteg kulisszatitokra is fény derül a tekintetben, hogy mennyire túl van biztosítva a repülés tulajdonképpen minden egyes apró momentuma. Nem vicc, még a stewardessek fülbevalójának mérete is szabályzatban van rögzítve, ami egyébként szintén az utasok biztonságával van összefüggésben.

A tréning gyakorlati része pedig maga a "repülés" egy B747-es szimulátoron, ami tökéletes mása a valóságban is használt Boeingek pilótafülkéjének. A szimuláció során a felszállástól a leszállásig ugyanazokat a fizikai, és audiovizuális hatásokat tapasztalhatjuk meg, mint egy éles repülés alatt, így megérthetjük a számunkra ismeretlen zajok és rezgések forrását a gépeken, illetve azt is láthatjuk, pontosan mi történik a pilótafülkében, amikor adott esetben korrigálni szükséges valamit az utazás alatt.

Simflite B747 szimulátor
A szimulátorban minden ugyanúgy történik, ahogy a való életben


Megéri a részvétel?

Ez nem is kérdés. Már csak az a tény, hogy a tréning által olyan ma is aktív, a hivatását tényleg szívvel-lélekkel végző, ugyanakkor az átlag utazó számára nagyon is zárt világban tevékenykedő szakmabeliekkel találkozhatnak a résztvevők, akik hiteles és naprakész információkkal tudnak szolgálni, ad egy olyan tájékozottságot, ami nélkülözhetetlen a repüléssel kapcsolatos félelmek elosztlatásához. Ezen felül a részt vevők saját tapasztalataikat is megoszthatják a szakemberekkel és egymással is, így erősödik a "nem vagyok egyedül" érzés, valamint olyan gyakorlati tanácsokkal térhetnek haza, amik szintén remek alapot adnak a szorongás leküzdéséhez.

További részletek, időpontok és JELENTKEZÉS ITT!

Forrás: Femcafe

Leadfotó: 123rf.com

Fel
Keress Minket!

Kérdés esetén, nyugodtan írj Nekünk!

Az űrlapon keresztül küldd el részünkre kérdésedet és mi gyorsan válaszolt adunk rá!